Fogászati infekciókontroll kézikönyv készítése praxisra szabottan, fertőzések megelőzése
A fogászati ellátásban mint a járóbeteg szakrendelőkben is prioritást élvez a higiénés irányelvek szigorú betartása. Ezek a higiénés követelmények magukba foglalják a személyi higiéniát a kezelések során alkalmazott műszerek, eszközök kifogástalan állapotát, valamint a kezelőhelyiségek higiéniáját.
A szakrendelőt a fertőzések kialakulását tekintve kiemelt helynek nevezhetjük, fokozott
veszélyt jelent a személyzetre és a páciensekre. A preventív szabályok kötelező betartásával a fertőzések kialakulása megelőzhető, amivel megóvjuk az ellátó személyzet tagjait és az ellátáson megjelenő betegeket is.
Fertőzés megelőzés
Minden rendelőnek egyedi tervet kell kidolgoznia és alkalmaznia, mely tartalmazza a legfontosabb módszereket.
- a szakrendelő kialakítására
- a fertőtlenítési folyamatokra
- a sterilizálással kapcsolatos folyamatokra
- az aszeptikus technikákra
- a védőfelszerelések használatára
- a fertőtlenítő takarításra, felületek fertőtlenítésére
- a veszélyes anyagok és hulladékok kezelésére
- az egészségügyi textília kezelésére
- és nem utolsó sorban az okatásra, továbbképzésre
Fertőző páciensek fogászati ellátása
A rendelőkben leggyakrabban előforduló fertőzések legtöbbször közvetlen érintkezés során terjednek, de jelentős veszélyt okoz a kezelés során mikroorganizmusokat tartalmazó aeroszol, mely órákon át a levegőben marad és ezúton fertőzhet. Minden beteget potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni.
Az orvosi beavatkozások alkalmával speciális kockázatot jelentenek azok a kórokozók melyek vér és testváladék útján terjednek(pl. Hepatitis B, C, HIV)
A cseppfertőzések és légúti terjedésű megbetegedések esetén (pl. TBC, kanyaró, madárinfluenza, SARS CoV-2) a tervezett beavatkozásokat a fertőző betegség gyógyulásáig el kell halasztani.
Fogászati rendelő higiénés definiálása
A higiénés területek definiálása a kezelő területen belül a fertőzési veszély meghatározásán alapul.
A legmagasabb kockázatot a kezelőhelyiség és annak a környezete jelenti.
A rendelő higiénés területi felosztása fertőzési kockázat szerint:
- a kezelési zóna
- a kezelési zónát övező terület
- a rendelő további részei (pl. falak, padló, szekrények, adminisztrációs terület)
Fogászati eszközök fertőtlenítése
Az ellátás alatt használt eszközöket az erre megfelelő eszközfertőtlenítő szerekkel kell fertőtleníteni. A fertőtlenítés és tisztítás egyfázisú szerekkel történhet. Az egyfázisú szerek a fertőtlenítő hatáson kívűl véroldó és tisztító hatással is rendelkeznek. Az eszközfertőtlenítő szerektől elvárt követelmény, hogy széles hatásspektrumú legyen, ne károsítsa az eszközöket, minél kisebb koncentrációban fejtse ki a kívánt hatást és rendelkezzen OTH, EMMI engedéllyel.