Higiénés követelmények

Fogászati infekciókontroll kézikönyv készítése praxisra szabottan

A fogászati ellátásban, mint a járóbeteg szakrendelőkben is prioritást élvez a higiénés irányelvek szigorú betartása. Ezek a higiénés követelmények magukba foglalják a személyi higiéniát a kezelések során alkalmazott műszerek, eszközök kifogástalan állapotát, valamint a kezelőhelyiségek higiéniáját.

A szakrendelőt a fertőzések kialakulását tekintve kiemelt helynek nevezhetjük, fokozott veszélyt jelent a személyzetre és a páciensekre. A preventív szabályok kötelező betartásával a fertőzések kialakulása megelőzhető, amivel megóvjuk az ellátó személyzet tagjait és az ellátáson megjelenő betegeket is.

Infekciókontroll fogászat

Egyedi terv kidolgozása

Minden rendelőnek egyedi tervet kell kidolgoznia és alkalmaznia, mely tartalmazza a legfontosabb módszereket, folyamatokat

  • a szakrendelő kialakítására
  • a fertőtlenítési folyamatokra
  • a fertőtlenítési és sterilizálással kapcsolatos folyamatokra
  • az aszeptikus technikákra
  • a védőfelszerelések használatára
  • a fertőtlenítő takarításra, felületek fertőtlenítésére
  • a veszélyes anyagok és hulladékok kezelésére
  • az egészségügyi textília kezelésére
  • az infekciókontroll továbbképzésre
  • minőségirányítási rendszer készítésére
  • a minőségügyi dokumentáció elkészítésére
  • belső auditok végzésére, évente
  • minőségügyi továbbképzés tartására
Fertőző páciensek fogászati ellátása

Fertőzés kockázatok

Fertőző páciensek fogászati ellátása

A rendelőkben leggyakrabban előforduló fertőzések legtöbbször közvetlen érintkezés során terjednek, de jelentős veszélyt okoz a kezelés során mikroorganizmusokat tartalmazó aeroszol, mely órákon át a levegőben marad, és ezúton fertőzhet. Minden beteget potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni.

Az orvosi beavatkozások alkalmával speciális kockázatot jelentenek azok a kórokozók melyek vér és testváladék útján terjednek (pl. Hepatitis B, C, HIV).

A cseppfertőzések és légúti terjedésű megbetegedések esetén (pl. TBC, kanyaró, madárinfluenza, SARS CoV-2) a tervezett beavatkozásokat a fertőző betegség gyógyulásáig el kell halasztani.

Higiénés felosztás

Fogászati rendelő higiénés definiálása

A higiénés területek definiálása a kezelő területen belül a fertőzési veszély meghatározásán alapul. A legmagasabb kockázatot a kezelőhelyiség és annak a környezete jelenti. A rendelő higiénés területi felosztása fertőzési kockázat szerint:

  • a kezelési zóna
  • a kezelési zónát övező terület
  • a rendelő további részei (pl. falak, padló, szekrények, adminisztrációs terület)
Fogászati rendelő higiénés definiálása
Fogászati eszközök fertőtlenítése

Eszközfertőtlenítés szabályai

Fogászati eszközök fertőtlenítése

Az ellátás alatt használt eszközöket az erre megfelelő eszközfertőtlenítő szerekkel kell fertőtleníteni. A fertőtlenítés és tisztítás egyfázisú szerekkel történhet. Az egyfázisú szerek a fertőtlenítő hatáson kívűl véroldó és tisztító hatással is rendelkeznek.

Az eszközfertőtlenítő szerektől elvárt követelmény, hogy széles hatásspektrumú legyen, ne károsítsa az eszközöket, minél kisebb koncentrációban fejtse ki a kívánt hatást és rendelkezzen  engedéllyel.